Från hårfärgning till karaoke

Imorse färgade jag mitt hår(ta det lungt mina vänner, bara utväxten, jag är fortfarande blondin) hos min koreanska frisör - Pink heter hon. Får man heta det på riktigt? Hon är liten och söt som en docka... eller vänta, det var ju beskrivningen på mig. Okej hon är också det. Hon är väldigt duktig men det finns ett problem - kommunikationen brister stundtals. Hon kan engelska men hennes uttal är lite, ja, taskigt ibland vilket då resulterar i att jag inte förstår vad hon säger. Mestadels brukar jag vid dessa tillfällen bara nicka och le eller säger "Yes". Kanske jobbigt med tanke på att det handlar om mitt hår men litar på henne, hon vet vad hon gör och det blir alltid snyggt! Ibland måste jag dock fråga vad hon menar - vilket innebär att jag upprepar det ord jag tror hon nyss sa. Det brukar gå åt pipan. Exempelvis idag när Pink undrade jag om jag ville ha en tidning under behandlingen sa hon "Magazine" och på något sett fick jag det till "drink" varpå jag utropar "YES"? Men vi löste ut det tillslut och håret blev toppen. Nu tror hon väl att jag är en alkis.
På kvällen gick jag ut på en karaokebar med 70-talstema....


Jag såg ut såhär....

...Major Erlandsson aka pappa såg ut såhär. Mysig gubbe.

....not. Och nu sitter jag och pimplar vin, käkar snacks och fundera vad jag ska ta med mig till värmen.

Peace Out

Halt men vid liv

Igår rörde jag mig inte utanför lägenheten. Gjorde inte mycket alls faktiskt. Trodde igårmorse när jag gick upp att tån va okej och tänkte gå ut och gå. Visst gjorde det lite ont men va fan, lite smärta har väl ingen dött av. Skon åkte på och jag satte foten i golvet... Aj - mer smärta än planerat! Det funka inte alls för tån att va instängd i en sko då den blev klämd så det var bara att snöra av sig skorna och äta frukost. Sen satt jag där rastlös och eländig hela dagen. Min syster skrattade åt mig när jag har haltade runt i lägenheten. Hur fan kunder jag va så klumpig!? Idag sket jag i om tån gjorde ont eller inte, jag tog mig ut ändå!Lite halt men det har gått bra. På eftermiddagen tog jag en tur ut på stan med Emma och hennes kompis Sej. Hon halvamerikan/halvkorean tror jag och ser ut som en korean men är som en svart amerikan. Hell..det är niggapower i henne - som hon nog själv skulle uttrycka det. Titta på lite kläder och prylar inför min resa. Eftersom jag inte hittade något plagg - väldigt ovanligt då de har sjukt mycket  snygga kläder i Seoul - var jag tvungen att tröstköpa ett armband och en sjal. Finns mycket att se här i Seoul - mycket att köpa! I love it!

En utav Seoul's shoppinggator. Miondoyng heter det typ?

Modet i Seoul är väldigt androgynt - Emma har hängt på trenden.

Vet dock inte om hon förstått trenden rätt?

Akuten nästa?

Jag tror jag bröt lilltån för en stund sedan. Det dunkar i hela foten, speciellt lilltån. Historien börjar med att jag satt inne och kollade på lite bilder på facebook då jag till min stora förtjusning ser att Charlotte loggar in på "face-chatten"(eller vad man nu kallar det). Jag blir såklart alldeles till mig eftersom detta är min chans att ordna upp en del frågetecken inför min thailandsresa. (Plus att jag fick prata med Charlotte såklart..hehe). I all denna iver får jag för mig att jag ska hoppa ner från barstolen jag sitter på - ja jag måste hoppa, min längd räcker inte riktigt till i detta fall - samtidigt som jag krokar i min lilltå i fotstödet och drar i den jävlar! Det knakade i hela tån och jag utropar "Jag tror jag bröt tån" - det gjorde så sjukt ont. "Jaha" säger familjen och fortsätter med sitt. Tack för stödet! Tån börjar genast svullna upp och såg efter ett tag mer ut som en stortå än en lilltå. Får mamma att i alla fall hämta något kylande till tån som jag sedan försökte hålla på tån eller foten. Sådär halvlyckat. Efter många "Mamma, mamma" kom hon och så lät jag henne vara ispåsehållare istället. Efter någon timme kommer pappa och säger "Vad har du gjort med tån?". Efter jag förklarat min situation muttrar han lite och säger "Det är bara att ta mina piller" varpå han hämtar några vita piller. "Ska hon verkligen ta de? Det tycker jag inte" säger mamma. "Ge mig bara ett piller för fan" tänker jag! Så tog jag pappas piller...superpiller - men bara ett! Nu känner jag mig lugn, foten gör inte alls lika ont längre och mina pupiller är små som knappnålar. Okej kanske inte knappnålar men mycket mindre än förut. Hmmm...undra vart pappa gömt de pillrena. Hoppas jag kan gå imorgon och att tån inte är bruten på riktigt(detta är bara ett antagande från min sida men jag är ju ingen läkare). Detta bådar inte gått inför min resa. Annars är det väl bra här i Seoul. Alltid sol! Sug på den ni Sverige!

Alltid sol i Seoul

Snillen spekulerar

Mamma: Vad betyder dude? Vad är dude? De säger så jämnt på TV?
Jag: Öhhh..vet du inte vad dude är?
Mamma: Nej, jag har ingen aning. Eller jag tror det är samma sak som kille?
Jag: Ja jo, det kan man väl säga.
Mamma: Är det något slags slang-uttryck? Säger unga så? Sådana ord fick man aldrig lära sig på min tid!
Jag: Din tid....?
_____________________________

Pappa: Asså, jag skulle kunna ge mig fan på att Obama är planterad av al-qaida.
Jag: Va? Vad säger du?
Pappa: Ja. Det börjar med att han stänger ner Guantanamo - sen - ja nu väntar vi bara på hans nästa steg.
Jag: Du kan väl inte mena allvar, tror du det själv?
Pappa: Ja. Al-qaida har säkert haft det planerat i flera år. Kanske planerades det för 10 år sen. Eller vänta. Jag tror fan 20 år. Ger mig fan på det!
Jag: Så du tror alltså att al-qaida filtrerar och påverkar USA genom den nyvalda presidenten?
Pappa: Ja?
Jag: Och du tror att han valdes till detta för 20 år och ingått i någon slags operation "sänka USA" sen när han var typ 20?
Pappa: Ja?
Jag: Men pappa...
Pappa:Vadå du kan väl inte säga att du är så naiv?
Jag: Du har sett för mycket Bond...
Pappa: VA! Du vet att jag är lite som Bond va. Charmig, bra med kvinnor, bra med vapen, jobbar med hemliga uppdrag...


Al-qaida...vem?

Klappat och klart

Bokade flygbiljett igår. Den 2:a februari åker jag till Bangkok. Problemet är att mina vänner inte landar förrän kvälln den 3:e. Men jag ska nog kunna roa mig ändå!


En helt ny värld

Hämtade mina nya bågar igår. Kan inte förstå att jag har gått runt utan glasögon eller linser. Jag har fått tillbaka mitt djupseende och ser numera inte i 2D plus att jag kan känna igen folk som jag möter på gatan tidigare än när vi är 1 meter ifrån varandra. Hurra! Optikern tyckte det var kul att jag gick runt med mina gamla glasögon eftersom de knappt hjälpte mina dåliga ögon då min syn försämrats avsevärt sen jag senast gick på synundersökning. Kul att jag kört bil med dem...Eftersom allt i Korea är så  billigt så slog jag till på två par direkt, till att börja med! Hos optikern fick jag sen förfrågan om jag ville ha lite tonade glas. Nja sa jag - ja sa pappa, sen drog han igenom alla fördelar om att det tar bort reflexer etc. Okej sa jag - det blir dyrare så det blir det älv bättre eller? Efter närmare eftertanke skulle jag inte gjort det när jag nu ser mig i spegel. De ena paret är tonade åt det bruna hållet. De ser mer ut som gult och jag ser gult. Eftersom de är ganska stora ser de ut som snuskgubbeglasögon med det gula - typ som de som "ska du ha en stänkare" snubben i Beck har. Han har väl gula brillor? Nåväl - glaset ska bytas ut. Kan inte gå runt och se ut som en snuskgubbe!




vet inte vad min syster försöker med..

Thailand nästa...

Nu är det bestämt. Jag ska åka till Thailand den 2:a februari och det enda jag måste göra är att boka en flygiljett, sen drar jag...Det är inte så långt dit ifrån Seoul. Då kommer jag ifrån min familj och får träffa mina kära vänner Charlotte och Olivia i 2 veckor. Tack. Det finns en Gud.

Korea loves Sweden

Första dagen på jobbet idag och allt gick bra. Jag följde med Lousie och så turades vi om att ha lektioner. De koreanska barnen är söta - de är alltid söta - förutom när det skriker. Men det gick bra. Jag visade dem svenska djur, hade på mig en ful älgmössa och sjöng björnen sover- hur kul låter inte det? I princip skulle jag bara kunna släppa ut mitt blonda hår så tycker barnen att det är kul. Sen efter skolan åkte jag in till centrum med syster och shoppa. Har upptäckt att det finns många affären med svenskklingande namn, Sverigeinspirerade produkter och svenska märken. Korea älskar Sverige och svenskar. Alla älskar svenskar. Det gör jag också. 

Repetering av "Björnen sover"

På affären Åland i Seoul säljer dem Cheap Monday


Snö!

Gick ut senare idag. Det fick bli en snöängel utanför vårt hus dagen till ära. Säkert några ungar i kvarteret som förstört den nu. Var sen ute på äventyr i Seoul. Idag har jag träffat de som håller i "projektet" med lärare från andra länder som undervisar på koreanskaskolor, tillsammans med Louise. Louise är en tjej från Sverige som är gift med en amerikan här på basen. Det är hon som hjälpt mig att komma i kontakt med de ansvariga eftersom hon redan jobbar för dem. Tack Louise. Mötet jag var på var väl - ja - ganska snurrigt. De prata i princip bara koreanska och verkar tro att jag också förstår det men nej, det gör jag inte. Det är väl bara nicka och le - det gör dem också - och hoppas att vi förstår varandra någongång under samtalet. Men det löser sig - det brukar det göra för mig.


Dagens snöängel

Någonstans här brister kommunikationen.

Snö?

Visst jag har hört talas om att det snöar här i Seoul men eftersom det är så torrt vintertid så händer det nästan aldrig. Vaknade imorse och tittade ut - det var vitt ute. Vi får väl se hur länge den stannar men eftersom det är kallt här så tippar jag på ett tag i alla fall. Det kommer bli kaos på stan - koreaner är inte vana vid sådant här väder som vi nordbor är. De har nästan inga ytterkläder på sig och brukar stänga skolorna vid snöfall då bussarna inte kan ta sig runt i staden - de har ju inga vinterdäck. Vad tjänade jag på att flytta hit när vädret är så här? Det är som att vara i Sverige fast det finns mer människor, alla har snea ögon och pratar konstigt. Ta mig tillbaka till värmen nu!


Från vår balkong


Seg dag

Idag har vart en seg dag då min mamma igår förkunnade mig om att hon i alla fall inte går någonstans(utanför basen) förrän städandet av vår gamla lägenhet var klart. Den goda nyheten är att det är klart - den dåliga är att det inte blev klart förrän för 1 timme sedan. Jag har fått dras på basen ytterligare en dag till mitt eget förtret. Vill ut härifrån. Visst skulle jag kunna dra iväg själv men hur kul är det - Seoul är ju inte min hometown så att säga - plus att det skulle vara elakt mot mamma som skulle få städa allt själv. Så de senaste dagarna har jag hjälpt mamma att städa - delar av lägenheten i alla fall. Igår var jag i och för sig utanför basen - i kvarteret närmast - på Itaewon. Jag har fixat jobb nu. Jag ska lära korenanska barn om mitt hemland - Sverige. Det som är bra är att jag kan ju ganska mycket om Sverige - jag är ju svensk. Det som är lite jobbigare är att vi inte kan kommunicera med varandra - verbalt så att säga. Jag pratar svenska och barnen pratar koreanska och nej - de kan inte engelska. De är mellan 4 och 8 år så jag får väl mima och spela lite teater så tycker de väl att jag är rolig åtminstånde.

Var på bio idag föresten. Såg den "nya" bondfilmen - basen är inte så uppdaterade på nya biofilmer men det är i alla fall gratis - men det var inte det viktiga! Det jag skulle komma till är att jag inte blir riktigt klok på amerikaner. Nu syftar jag inte på att de kör värsta "hjältegrej" - reklamerna på tv för US.ARMY, att Emma varje morgon i klassrummet måste stå och sjunga den amerikanska nationalsången utan för att jag som biobesökare måste stå upp innan filmen börjar och kolla på en videosnutt som visar samma typ av "hjältegrejer" som reklamerna på tv - ni vet barn som bärs, händer som skakas, lyckliga människor etc - till den amerikanska nationalsången. Alla amerikaner runt om mig håller högerhanden på hjärtat och blundar - detta är deras sång. Amerikaner är verkligen jättetrevliga - i alla fall de på basen - men de har nog en liten släng av hybris i sig allihop. Men jag gillar dem ändå!

Peace Out


Dagens i-lands problem


Amerikaner tar allvarligt på många saker - idol är ett exempel...

Åldersdomshemmet nästa?

Hur länge ska lock för örat hålla egentligen - vad är normalt så att säga? För nu har jag vart halvt döv och hört mig själv som om jag bodde i en plåtburk sen jag kom hem från Nya Zeeland. De konversationer jag har haft under de senaste två dagarna har alltså bestått mest av "Va?" eller  "Säg det igen jag hör ju inte!" från min sida. Jag är dömd att vara för evigt döv - vad har jag gjort för fel? Har dessutom upptäckt att jag börjat se sämre då jag går runt hela dagarna och kisar vart jag än tittar för att jag inte ser - jag gör det garanterat mer än min farmor och hon är 80. Pappa har redan börjat reta mig så snart blir jag väl kallad för pensionären eller något annat passande av familjen. Så nu är jag snart döv och blind plus att jag fortfarande är oerhört förkyld så när jag böjer mig ned känns det som om huvudet ska sprängas. Börjar bli gammal. Livet är inte lätt - på en pinne - men jag klagar inte, eller? Imorgon ska familjen flytta till en ny lägenhet - jag flyttar med. Funderar på om jag skulle lägga mig i en av flyttlådorna så jag slipper packa och lasta allt, bara åka med bilen dit. Ingen dum idé - jag får faktiskt plats i en flyttlåda.

Elin aka Pensionären

Seoul sweet Seoul

Så var man tillbaka i kylan. Landade igår i Seoul klockan 7 på kvällen efter totalt 14 timmars flygning. Förkyld var jag(&
är nu också för den delen) vid departure i Auckland så jag fick panikont i öronen när vi skulle landa först i Sydney och sen i Seoul. Har fortfarande lock för öronen så jag är halvt döv på mitt vänsteröra sen igår. Mina sista dagar på Nya Zeeland utgjordes av lite resande på nordön, lite solande, lite surfande och lite festande. Vi kollade på varma källor och grottor - ännu en av min pappas brilljanta ideér. Men okej - jag erkänner - det var rätt skönt att komma ut efter 6 timmar i bil. Tack pappa för dina ideér är inte alltid så fel som det verkar att dina barn tycker.


Efter resan upp till norra delen av nordön från Wellington så träffa jag min kära vän Kalle med familj uppe vid Wahihibeach på östsidan. Surfade för första gången i mitt liv och jag är hooked - det var sjukt roligt och jag önskade under iallafall den dagen(kanske fortfarande) att jag bodde i ett land med värme året runt vid en strand med schyssta surfvågor. Nåväl, efter surfandet åkte alla svenskar(för då var vi några stycken) till Auckland där jag och Kalle skulle testa pulsen på staden. det var måndag och pulsen var väl sådär på 0. Tillslut hittade vi iaf hamnen och kanske den enda puben som var öppen från 8pm-Late(påstod dem) med en trubadur som hade röst som Robbie Williams och körde schyssta klassiker på aukustisk gitarr. Folket på puben bestod av allt från brasilanska bögar till en snubbe som trodde han var Borat. Vår konversation var ungefär:

-You´re sitting like a queen.(snubben inleder med en sådär halvbrytning av vad jag tror var hans dialekt och en imitation av Borat)
-I´m holding it for a friend(Satt på en barstol med benen på en annan barstol)
-"Your the queen of the castle, queen of the castle - you have a chair"(röst som Borat)

Sen blev konversationen mer vrickade och de enda fraser som utbyttes mellan oss båda var Borat citat som varvades med snubbens sjuka skratt - jag tror killen var stoned men jag gillade honom ändå. Kvällen blev sen och dagen efter seg. Kolla in Auckland halvt med Kalle och sis, försökte shoppa lite but weren´t in the mood. Svensk middag med familjerna  på kvällen och sen avgick vårt flyg halv 5 från Aucklands flygplats. Min resa var kul - jag är nöjd. Finns mycket att göra och mycket att se - jag har betat av lite på listan. Ska defenitivt åka till Australien och Nya Zeeland igen. De gillar mig och jag gillar dem.

Kalleboy på puben efter den fjärde redbull-vodkan och mötet med Borat

Mina fötter och marken 300 meter ner uppe i Sky Tower - kan vart lite shakey där...

 


Bad-dag=Röd-dag

Hade en hel dag på egen strand. Talade mantrat "Jag blir brun, jag blir inte röd -Jag blir brun, jag blir inte röd..." för mig själv hela dagen. Ahhhh - heter nu Sebastian på riktigt. Brände mig satan på låren, men inte lika mycket som syster - touché! Ska gömma mig bakom en burka imorgon - it hurts!


Jag idag

Jag imorgon

30:e - Nyårsafton - 1:a

Har för någon timme sen "landat" på norra delen av den södra nya zeeländska än i en lite ort kallad Nelson. Har gjort en massa spännande (och ospännande) saker de senaste dagarna. Den 30:e var jag som mitt i Sagan om Ringen (filmerna alltså) Mina smarta päron bestämde sig för att vi skulle åka med ett tåg från den östra sidan av södra ön till den västra - mindre spännande, eller ospännand helt enkelt. Jag och sis var sådär halvtaggade, men följde med för att far hade vart så smart att bok allt redan - ingen återvändå.Jag satt på ett tåg fram och tillbaks i sammanlagt 8 timmar med en timmes paus mellan på västra sidan - med min pappas tidspessimism blir det en halvtimme. Lyssnade mest på musik och nynnade den typiska "Sagan om ringen" - slingan då all natur runt omkring var som tagen ur filmerna(inte så konstigt då alla filmer är inspelade på just Nya Zeeland). Kan säga att jag var lite som  Frodo på ett äventyr fast med mindre fötter, istället för att gå åkte jag tåg och min efterhägnse vapenbärare/tjänare var min syster.
 

Ungefär såhär var det.


Nyårsafton tillbringades på en strand då jag först kände mig som snövit - fast utan dvärgarna - ungefär och på eftermiddagen som Sebastian i lilla sjöjungfrun. Kvällen och natten spenderades sedan på en trevlig resturant, hotellrummet en snabbis och sedan på konsert i Christchurch(stad i södra delen av Nya zeeland) där något random band körde covers och röjjde gärnet.

från snövit -> sebastian


Trött dagen efter- ja. Sliten - inte så värst. Upp och ut igen. Uppstigning vid 7 och utcheckning vid 8. Idag skulle jag skaffa nya vänner. Flipper var min roll idag - från en tv - stjärna till en annan! Detta var lätt bland det häftigaste jag vart med om. De var helt vilda runt 150 stycken och 10 centimeter ifrån mig. Det var grymt! Tror att jag har en dold talang - låta som delfiner - de gillade mig och mina delfinläten tror jag.

cyklopen på plats och de snygga våtdräkterna

polarna börjar ramla in



RSS 2.0